Hamburgare

För några veckor sedan var jag och åt en riktigt smarrig hamburgare i Stockholm. Jag åt en hamburgare med friterad kyckling i vilket jag tyckte var väldigt intressant. Det gav mig väldigt mycket inspiration och jag började fundera på hur många olika hamburgare man kan göra. Man kan använda kyckling, nötkött, vegokött, haloumi och säkert mycket annat. Jag blev super sugen på att laga en hamburgerrätt som jag aldrig har gjort förut. Så jag satte mig framför datorn och letade runt på internet. Efter en stund letande hittade jag ett recept på en kycklingburgare som påminde mig lite om burgaren jag åt i Stockholm. Såklart så ska jag dela med mig av det fantastiska receptet till er.

  • 1 liten rödlök
  • 1 – 2 stora lime
  • 2 mjuka avokado
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 – 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • pickles
  • 4 – 6 hamburgerbröd
  • chipotlesås
  1. Först gör du den syrade löken. Strimla löken och lägg i en skål. Pressa rikligt med limejuice över löken och rör om till den blir lite mjuk. Låt löken stå i ca 30 min innan servering.
  2. Sen kärnar du ur avokadon och mosa med gaffeln. Lägg avokadon i en skål och pressa över lime, riv ner vitlök, krydda med lite salt och blanda ihop smeten.
  3. Sen börjar du med kycklingen. Lägg färsen i en bunke och krydda med peppar och salt. Rör om hastigt tills färsen blir grov. Arbeta inte den för hårt då förstör du kycklingen. Forma färsen och olja dem lätt innan du grillar dom hett.
  4. Grilla burgarna tills de fått fin färg och är genomstekta.
  5. Rosta brödet och lägg på avokadosmeten i botten. Placera burgaren på avokadosmeten och toppa med den syrade löken och chipotlesåsen.

Vad ska man då dricka till denna rätt? Jag tror ett ganska fruktigt och smakrikt vin skulle passa väldigt fint. Men också en öl med en väldigt tydlig beska skulle passa perfekt. Själv drack jag ett glas ”19 Crimes red blend”.

Denna rätt blev verkligen ett succé. Den blev dock inte lika gott som hamburgaren i Stockholm. Men jag försökte.

Vegetarisk quorngryta

Jag har länge funderat på att bli vegetarian, framförallt för att det är bra för hälsan. Men jag har aldrig liksom kommit igång. Jag har många gånger stått vid den vegetariska hyllan på affären och övervägt att köpa quorn eller något liknande men istället begett mig till charken och köpt en färdigskuren oxfilé. Det är svårt att motstå kött. Därför gav jag mig ut på internet för att hitta något vegetariskt som var lika gott som oxfilén på charken. Efter en stunds letande hitta jag äntligen ett recept på en quorngryta som jag tyckte hade potential. Så jag satte igång med matlagandet och resultatet överraskade mig verkligen. Det blev riktigt gott. Det tog dock ganska lång tid eftersom det är rätt många ingredienser. Men det är verkligen värt.

Här delar jag såklart med mig av receptet:

  • 1/2 Aubergine
  • 0.50 dl Vitkål (strimlad)
  • 1 Äpple (grönt)
  • 0.50 Paprika (röd)
  • 1/2 Morot
  • 1 Rödlök
  • 1/2 förpackning Quorn-bitar
  • 1/4 stjälk Blekselleri
  • 2 dl Kokosmjölk
  • 1/4 Chilifrukt (grön)
  • 1 msk Olivolja
  • 1 msk Kokosflingor
  • 3/4 msk Currypasta (grön)1 1/2 tsk Kardemumma
  • 1 msk Grönsaksfond
  • 1/2 dl Vatten
  • 1 msk Misopasta (ljus)
  •  Salt & peppar
  1. Tärna äpple, riv morot, finstrimla vitkålen, finhacka löken, skiva sellerin, skär aubergin i små tärningar, hacka paprika och chilin.
  2. Värm upp oljan till medeltemperatur och fräs grönsakerna. Tillsätt sedan fond och kokosmjölk. Rör ner kardemumma, currypasta och kok. Låt sjuda i ungefär 5 min under lock.
  3. Rör ut miso i vatten och tillsätt i pannan. Tillsätt sedan quornet och låt det småkoka i ungefär 10 min.
  4. Smaka av under tiden med currypasta, salt och peppar. Servera rätten med bulger eller råris. En sallad passa givetvis bra till detta också.

Vad ska man då dricka till denna rätt? Till denna rätt passar medelfylliga, medelbeska och smakrika öl. Själv drack jag en Tuborg Guld.

Efter jag lagade denna rätt ser jag verkligen potential i vegetarisk mat. Jag har bestämt mig att jag ska äta vegetariskt 2 gånger i veckan från och med nu. Men tillslut kanske jag kan bli vegetarian på heltid. Vem vet?

Kräfttacos

För några veckor sedan fick jag ett tipsade en kompis mig att prova äta kräfttacos. Han hade precis ätit det dagen innan och tyckte det var väldigt gott. Jag tyckte det lät absurt. Tacos med kräftor? Det kan ju inte gå ihop. Men oj så fel jag hade.

Igår när jag hade massor av tid över bestämde jag mig för att prova laga kräfttacos. Jag sökte upp ”kräfttacos” och hittade ett fantastiskt recept som jag nu delar med mig av.

Detta recept är egentligen till 2 personer. Men jag åt detta själv för att jag var väldigt hungrig.

  • 4 Tacoskal (hårda eller mjuka)
  • 0.25 styck Papaya
  • 0.5 förpackning taco mix
  • 0.75 dl Vatten
  • 150 gram Kräftstjärtar (töm ur spadet)
  • 1 Tomater
  • 1 Mango
  • 100 gram Isbergssallad
  • Cremé Fraiche
  1. Du börjar med att koka upp vattnet tillsammans med tacomixen. Lägg sedan i kräftstjärtarna och ta bort kastrullen från plattan.
  2. Tacoskalen ska sedan läggas i ugnen på 175 grader Celsius i ungefär 3 min. Då blir skalen varma och goda.
  3. Hacka upp alla grönsaker och frukterna.
  4. Sedan är det bara att fylla skalen med kräftstjärtarna, grönsakerna och frukterna. Toppa med lite creme fraiche.

Detta blev verkligen en succé. Jag trodde inte på att tacos och kräftor skulle gå bra ihop men det gjorde det verkligen.

Vad ska man då dricka till detta? Eftersom tacomixen gör maträtten väldigt smakrikt bör man också dricka något smakrikt till detta. Det skulle alltså passa perfekt med smakrika, medelfylliga och medelbeska ljusa eller mörka öl till denna rätt. Själv drack jag en Coppersmith’s Lager.